top of page

Mașinăria KASPAR

Creșterea constientizării și participării artelor spectacolului pentru incluziunea socială

 

KASPAR

Proiectul KASPAR pornește din preocuparea de a conecta teatrul modern la gravele problemele sociale și economice care afectează societățile europene contemporane; și reprezintă un efort de a dezvolta produse de artă inovatoare, bazate atât pe principii artistice, cât și pe cercetări, ceea ce duce la un rezultat precis și relevant pentru un public larg, cu un obiectiv clar de sensibilizare și educare. Proiectul este susținut de programul Europa Creativă al Uniunii Europene și este coordonat de compania de teatru greacă LabIllusions, cu parteneri din Italia (Teatro dei Venti), Polonia (Teatr Biuro Podrozy), și România (FOA Fusion of Arts) și Grecia (PRISMA) . Proiectul a început la 1 noiembrie 2019 și se încheie la 31 octombrie 2021.

Obiective

Proiectul își propune să contribuie la relansarea patrimoniului european al teatrului de stradă, care a avut o prezență puternică în multe țări europene încă din epoca medievală. De asemenea, își propune să ofere un spațiu artistic actorilor profesioniști, studenților și actorilor amatori pentru a încerca diferite forme de interpretare, în afara genurilor de teatru convenționale, încorporând tehnici de improvizație și teatru de stradă în cadrul unui spectacol.

De asemenea, își propune să transmita un mesaj social publicului, atragand atentia asupra comunităților care se confruntă cu excluderea socială și marginalizarea, precum persoanele cu dizabilități, imigranții / refugiații, persoanele fără adăpost, prizonieri și foști prizonieri.

Activități

  • Piesa de teatru Kaspar Machine

 

Produsul central al proiectului este piesa „Mașinăria Kaspar”, conceput pentru a fi jucat  într-un spațiu public în aer liber, cum ar fi clădirile industriale vechi, pustii, carierele, digurile portuare, taberele de refugiați sau locurile dezafectate. Piesa prinde contur folosind textul lui Peter Handke „Cries for Help”, precum și fragmente din piesele sale „Kaspar” și „Offending the Audience”, intercalate cu poveștile reale ale persoanelor care se confruntă cu excluderea socială, culese în timpul interviurilor. Piesa este pusă în scenă într-un spectacol multi-media, incluzând membri ai grupurilor vulnerabile alături de actori profesioniști, pentru a-și împărtăși frustrările la nivel de comunitate, pentru a face loc speranței și a testa principiile teatrului participativ. Piesa de teatru „Mașinăria Kaspar” este programată să fie prezentată în două spectacole la Atena în 2020 și, ulterior, în Modena, Italia și Poznan, Polonia.

  • Cercetare​

 

În primul rând, se face o cronică a dezvoltării istorice a teatrului de stradă în Europa începând cu Evul Mediu, cu precădere din Grecia, Italia, Polonia și România, cu scopul de a învăța ceva, în special despre utilizarea improvizației și participarea publicului la spectacole ținute în spații mai puțin convenționale.

În al doilea rând, se fac cercetări de teren, incluzând 20 de interviuri cu persoane care se confruntă cu excluderea socială în Grecia, Italia, Polonia și România. Interviurile își propun să colecteze „povești” personale care să fie incluse în scenariul piesei „Mașinăria Kaspar” și în cadrul expoziției de artă.

 

 

  • Expoziție de artă

 

Expoziția „Cries for Help” evidențiază simbolismul piesei „Mașinăria Kaspar” în forma în care acesta este perceput de artiști, stimulând un dialog între poveștile culese prin cercetarea de teren și operele de artă selectate, completate de materialul audio-vizual din reprezentațiile piesei de teatru. Expoziția se dezvoltă prin intermediul mai multor evenimente, precum prelegeri, tururi ghidate, ateliere de artă pentru copii, vizite școlare și spectacole, dans sau evenimente muzicale, urmărind înțelegerea mai profundă a temei sale de către vizitatori. Expoziția va avea loc la Atena, Modena, Poznan și Lugoj.

  • Pachet educațional și de creștere a gradului de conștientizare pentru școli

 

Pachetul își propune să creeze în rândul copiilor și tinerilor, o cultură de respect și apreciere atât pentru patrimoniul european al teatrului de stradă, cât și pentru problemele de excludere socială. Se folosește o metodologie practică, completată de material audio-vizual din diferite activități ale proiectului. Un joc colectiv de construcție fizică a marionetei simbolice Kaspar, din materiale reciclabile, constituie un punct central de referință.

  • Atelier internațional

 

Proiectul se încheie cu un atelier internațional în România, completat de un workshop unde vor fi prezentate scene din spectacolul „Mașinăria Kaspar”, urmat de diferite prezentări  ce arătă toate celelalte activități desfășurate de-a lungul proiectului.

  • Realizarea ...

„Povestea” modului în care s-au realizat activitățile proiectului, pas cu pas în toate etapele sale, va fi prezentată într-un film documentar.

PARTENERI:

LabIllusions

Contact: Nikos Chatzipapas, Director artistic nikoschatzipapas@gmail.com

Yperidou 9, Nea Smyrni, Atena 17124, Grecia;

Teatr Biuro Podrozy

Contact: Marta Strzalko, Presedinte teatrbiuropodrozy@gmail.com

Madalinskiego 4/12, Poznan 61-511, Polonia;

Teatro dei Venti A.P.S.
Contact: Stefano Te, Director artistic  stefano.te31@gmail.com

Via San Giovanni Bosco 150, Modena 41121, Italia;

PRISMA- Centre for Development Studies

Contact: Fouli Papageorgiou, Director general foulipapageorgiou@prismanet.gr

Str. Empedocleous nr.17, Atena 11635, Grecia;

Asociația FOA Fusion of Arts

Contact: Flavia Rosana Căpraru, Președinte fladea3@yahoo.it

Str. Bucegi nr.21 ap.2 Lugoj 305500, Romania.

bottom of page